Ønsk du en god kop kaffe?
Så læs med her! Amerikansk kaffe, bedre kendt som filterkaffe, er utrolig populær, og ikke kun i USA. Filterkaffe hitter nemlig også hos kaffekendere i Nordeuropa, og i særdeleshed her i Danmark. Jeg vil endda påstå, at vi drak det på café i København, før Columbus sejlede til Amerika. Men det var så det.
Smagen af hygge
Når vi tænker på filterkaffe, skal vi huske den dejlige, fyldige smag. Hvis du undrer dig over, hvad hemmeligheden bag den perfekte kop er, så skal du bare læse videre.
Forskellen mellem americano og filterkaffe
Inden vi kommer til de praktiske tips til at lave filterkaffe, lad os lige kigge på forskellen mellem den og americano. De to udtryk bruges ofte forkert som synonymer. Americano laves nemlig på samme måde som espresso, men blot fortyndet med kogende vand.
Amerikansk- eller filterkaffe laves derimod helt anderledes, selvom den i bund og grund er lige så stærk. Til den skal du bruge en speciel maskine, som vi forklarer mere om i de næste afsnit.
Sådan laver du filterkaffe
Nu kommer vi til sagens kerne: hvordan man laver filterkaffe trin for trin. Er du klar til at opdage de forskellige måder at lave denne skønne drik på?
Filterkaffemaskinen
Som nævnt er der flere måder at lave filterkaffe på. En af dem - og den mest populære - er ved brug af en filterkaffemaskine. Den er heldigvis en overkommelig investering, selvom du ikke har en café. Prisen ligger typisk omkring 100 kroner. Her er fremgangsmåden:
- Åbn beholderen øverst på maskinen, og indsæt et filter (som ofte følger med). (Hvis du bruger et filter til 2 kopper, og en standardkop er 200 ml, skal du bruge 24 gram kaffe og 400 ml vand).
- Kom kaffen i filteret. Her skal vi lige understrege, hvor vigtigt det er at vælge den rigtige filterkaffeblanding, som bør være mellemristet.
- Hæld vand i beholderen.
- Tænd maskinen.
- Nyd din kaffe, når den er klar.
Som sagt er en filterkaffemaskine ikke dyr, selvom du ikke driver en café eller et hotel. Husk, at der findes mange forskellige mærker og modeller at vælge imellem.
Stempelkande
Hvordan laver man så filterkaffe uden maskine? Det kan du sagtens gøre med en stempelkande, også kaldet en cafetière. Fremgangsmåden er simpel:
- Stil kanden på en plan, tør overflade. Tag hanken og tryk stemplet i bund.
- Kom den malede kaffe i kanden. Den ideelle mængde er 10 gram kaffe per 200 ml varmt (men ikke kogende) vand.
- Rør godt rundt, og lad det trække i 2-4 minutter. Herefter presser du langsomt stemplet ned.
- Din kaffe er klar! Skyl derefter kanden med varmt vand og lidt opvaskemiddel.
Filterkaffe uden elektriske hjælpemidler
Kan man lave filterkaffe uden maskine? Ja, det kan du sagtens! Du kan nemlig bruge en almindelig kop med et filter beregnet til formålet (kan købes online for under 100 kroner).
Kom filteret i koppen, fyld det med din kaffeblanding, hæld kogende vand over, og lad det så dryppe igennem. Nemmere bliver det ikke!
Servering af amerikansk kaffe
Vi nærmer os enden på vores guide til at lave filterkaffe. Nu mangler vi kun serveringen. Den er super simpel: Hæld kaffen i din yndlingskrus (vi har alle én!), og nyd den.
Som vi lige nævnte, behøver kaffeblandingen til filterkaffe ikke være særlig fyldig. Derfor foretrækker de fleste alternativer som 100% Arabica eller 80% Arabica og 20% Robusta. For at lave den perfekte filterkaffe skal ristningen også gerne være lys. Det betyder nemlig at kaffens syrlighed dominerer fremfor dens bitterhed. For at få det bedste resultat, skal kaffen også være kværnet relativt groft. Det gør det nemmere at opnå et langsomt og jævnt dryp.